Cena maksymalna… ziemniaka

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

28 października 2020

Wojna polsko-bolszewicka przebiegała również na nietypowym froncie, jakim była walka z głodem i ubóstwem na zapleczu frontu. Jak już wcześniej wspominaliśmy, utrzymanie armii i prowadzenie wojny było wyzwaniem kosztownym. Gospodarcze reperkusje dotykały zatem miliony cywilnej ludności.

Pewnym symbolem tego problemu – zaczerpniętym tym razem z roku 1919 – była maksymalna cena ziemniaka. Dziś może to brzmieć niemal banalnie, jednak w 1919 r. – pierwszym „pełnym” roku niepodległości – wyżywienie wojska i ludności cywilnej miało fundamentalne znaczenie. Ziemniak sam w sobie był jednym z podstawowych wówczas płodów rolnych, a zarazem cennym surowcem w produkcji krochmalu i spirytusu, a także jednym z podstawowych składników diety codziennej milionów Polaków. Z tego też powodu regulowanie cen kartofli – których często brakowało (co było konsekwencją utraty zbiorów z 1918 r. na rzecz ówczesnych władz okupacyjnych) – miało nawet z wojskowego punktu widzenia tak wielkie znaczenie.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2020-10-28
Data publikacji:2020-10-28
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Aleksy Piasta
Liczba odwiedzin:890